10 érv az utazás mellett

Te is utaztál. Nagyszerű volt igaz? Leírtam tíz dolgot a millióból, amiért mindenképp érdemes többet utaznod.

1. Megismerheted önmagad

Egyik legfontosabb dolog az utazás során az az, hogy találkozhatsz magaddal. Van időd időt tölteni azzal, aki vagy. A mindennapi rutin közepette erre nincs lehetőség. Olyan tulajdonságaidat fedezheted fel, amit nem is gondoltál volna hogy birtokolsz. Ülj fel arra a buszra, ülj fel arra a vonatra, repülőre, menj, utazz és gondolkodj magadon. Ne a körülményeiden,  ne az élethelyzeten, hanem azon, aki vagy.

train-tracks-1081672_960_720

2. Felráz

Az utazás sokszor szó szerint felráz, de most nem erről van szó. Benne vagy egy élethelyzetben, amely monoton. Tudod miről beszélek. Ha nem is monoton, de nem tartogat annyi újat, mint amennyire szükséged lenne. Gondolj egy olyan helyre, ahova mindig is vágytál. Gondolkozz rajta… képzeld el mintha most ott lehetnél. Ha már a gondolata felrázott, képzeld el mit tenne az igazi, valós ottléted az életeddel?

3. Nyelvet tanulsz

Ha igazán meg akartunk tanulni egy nyelvet, olyan helyre mentünk, ahol beszélik azt. Ha nem is mentünk, oda küldtek. Bármilyen nyelvet is szeretnél tanulni, fejleszteni magad benne, utaznod kell. El kell menj olyan helyre, ahol az anyanyelved nem segít ki, ahol rá vagy kényszerítve, hogy így, vagy úgy elmagyarázd amit szeretnél. Ha már megtanulsz mosolyogni egy más nyelven, már megérte.

4. Megváltoztatja a világhoz való hozzáállásod

Mindenkinek van egy elképzelése a világról. Általában a világunkat jóval kisebbnek képzeljük, mint amekkora. Ha az ember utazik, ráeszmél egy olyan dologra, amely biztosan kihatással lesz az egész életére. Már pedig ez a dolog az, hogy a világ hatalmas. Néztél már ki repülőből, néztél partra már messziben lévő hajóról? Kicsinek tűnik minden. De, ahogy leszállunk, kiszállunk még jobban érezzük, hogy ez a világ márpedig igenis nagy, egy élet is kevés ahhoz, hogy bejárjuk, megismerjük igazán.

suhyeon-choi-276057.jpg

5. Rájössz, hogy nem minden rólad szól

Az élet körülötted folyik, emberek milliárdjai vannak mozgásba nap, mint nap, minden egyes percben. Az élet nem csak úgy “van”, hanem történik, minden egyes pillanatban. Történik, bármit is csinálsz az élet pörög. Veled vagy nélküled. Rájössz, hogy vannak emberek, akik jobban tudják az utat, jobban átlátják a helyzetet és igen is meg kell fogadnod a tanácsukat. Megtanulsz hallgatni másra és meghallgatni. A te problémád, a te véleményed és meglátásod csak egyetlen egy a hétmilliárdból. Ez nem azt jelenti, hogy te nem számítasz. Nagyon is fontos vagy. Pont úgy, mint bárki más.

6. Szabadságot ad

Az utazás a legjobb módja annak, hogy kiszabadulj a hétköznapokból. Kiút, ami már önmagában egy szabadság érzéssel jár. Ott vagy egy idegen helyen, szabadon. Nem ismer – legfeljebb az, akivel mentél – senki, nincsenek elvárásai feléd, nem kell megfelelj, nem kell a műmosoly, nem kell muszájból köszönj, nem kell azt csináld, amit csináltál eddig. Csak azt csinálsz, amit szeretnél. Menj oda, ahol senki sem tudja a neved. Légy önző, és éld meg Te a saját pillanatodat.

man-1246233_960_720

7. Megtanulsz dönteni

Egy utazás, bármilyen hosszú is legyen rengeteg döntés elé állít. Az utazás szervezésében, lefoglalásában, valamint konkrétan az utazás alatt is rengetegszer kell döntened. A legkisebbtől egészen az életbevágóan fontos döntésekig, bármilyen előfordulhat, és elő is fordul. Ezáltal a későbbiekben az életed más területein felhasználhatod ezt a tapasztalatot, gyorsabban, megfontoltabban tudsz döntéseket hozni a különböző helyzetekben.

8.  Élményeket gyűjts, ne tárgyakat

Elképesztő mennyiségű pénzt fektetünk be nap mint nap haszontalan, túlárazott, felesleges dolgokba. Ha azonban, ezt az összeget utazásra, élményszerzésre költenénk akkor az “sokba kerülne” igaz? Soha nem fogsz tudni emlékeket venni, azokat csak úgy szerezhetjük meg ha átéljük őket. Nem leszel képes soha azt az élményt megvenni, amikor először szállt magasba a repülöd. Amikor utazásba fektetsz, önmagadba fektetsz. Ellentétben a tárgyakkal, az élmény mindig a tiéd marad.

agriculture-1807581_960_720

9. Nincs garantálva, hogy megöregedsz

Az élet nagy és fájdalmas, egyben éltető igazsága. Nincs garantálva a következő percünk. Rengetegen félreteszik az utazás lehetőségét, a karrier, a család alapítás, a vagyon valamint a tárgyak érdekében, mondván azt, “majd amikor visszavonulok, utazok”. Rá kell jönnünk arra, hogy nincs az öregségünk garantálva. Ki kell használni minden lehetőséget, minél hamarabb, hogy felfedezzük a világunkat, lássuk azt, amit mindig is akartunk. Az óra ketyeg.

10. Nincs “igen…de”

Az “igen…de” teszi lehetetlenné az álmaid beteljesülését. Kifogások mindig kéznél lesznek, de a jelen pillanatnál megfelelőbb pillanat az utazáshoz nincs. Amikor majd visszanézel az életedre, lesznek dolgok, amikre hihetetlenül büszke leszel, valamint dolgok, amiket megbántál. Viszont biztos lehetsz abba, hogy nem fogod megbánni az utazás alatt szerzett jó, illetve rossz tapasztalataidat. Tudod mit fogsz megbánni? Ha ezek nincsenek. Ha nincs alkalmad egy beszélgetés alatt lesütni a fejed, mosolyogni és azt mondani “erről van egy történetem…”. Meg fogod bánni azt, hogy nem kockáztattál. Megbánod azt, hogy kifogásokat kerestél, hogy késleltettél dolgokat, amelyek végül sosem történtek meg.

Menj most. Amíg képes vagy rá. Közel, majd egyre távolabb. Sokszor fájdalmas lesz, félelmetes és aggasztó. De megéri! Légy szabad, teljesen szabad. Add meg magadnak lehetőséget az élményekre, és hogy azok által több legyél. Általuk döbbenj rá arra, hogy a világ, ami az ajtón túl van, csodálatosabb annál, mint amit valaha is el tudnál képzelni. 

paddle-839814_960_720

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: